donderdag 20 januari 2011

Tarte tatin

Voor 8 personen
Nodig: een tarte tatin-pan of een gietijzeren koekenpan

Ingrediƫnten
  • 12 golden delicious-appels
  • 180 gr koude boter
  • 180 gr kristalsuiker
  • ca. 300 gr briseerdeeg
Schil de appels en snijd ze in vieren. Snijd de boter in plakken van circa 1/2 cm dikte en bekleed de bodem en een deel van de zijkanten van de vorm hiermee. Strooi de suiker er gelijkmatig overheen. Schik de appelparten verticaal en strak naast elkaar langs de rand van de vorm en zet de overgebleven parten rechtop in het midden in de boter. Bak ze 15-20 minuten op hoog vuur om het sap van de appels vrij te maken en dan nog eens 15-20 minuten op lager vuur om een mooie, goudbruine karamel te laten ontstaan. Zet het vuur uit en laat ze 15 minuten rusten.
Verhit de oven tot 180°C. Rol het deeg uit tot een cirkel van circa 30 cm doorsnee, leg hem op de appels en stop de randen in. Prik het deeg op diverse plaatsen met een mes in om in de loop van de oventijd de stoom te laten ontsnappen. Zet de taart 15 minuten in de oven; het deeg moet goudbruin worden. Ga met een mes rondom tussen de taart en de vorm en stort de taart.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten