donderdag 20 januari 2011

Eleonore-taart

Voor 6 personen
Nodig: een taartvorm van 24 cm doorsnee

Ingrediƫnten:
  • 200 gr bladerdeeg
Voor de appelcompote
  • 500 gr friszure appels (type granny smith)
  • 150 gr kristalsuiker
  • 1/2 vanillestokje
  • 1 dl water
Garneren met
  • 5 golden delicious-appels
  • 200 gr poedersuiker
  • sap van halve citroen
  • 60 gr boter, in stukjes
De appelcompote
Snijd de appels in vieren. Doe ze in een pan met de suiker, het gespleten vanillestokje en het water. Laat alles circa 20 minuten zachtjes pruttelen en zet de compote op een koele plaats.

Afwerking
Verhit de oven tot 240°C. Rol het bladerdeeg uit en bekleed de taartvorm met de deeglap. Vul de deegbodem tot 3 cm van de rand met de compote. Schil de golden-appels, verwijder het klokhuis en snijd elk ervan in achten. Leg ze goed tegen elkaar als een platte cirkel op de compote. Bestrooi ze met de helft van de poedersuiker en verdeel er de stukjes boter over.
Bak de taart 20 minuten in de oven. Bestrooi hem 5 minuten voor het eind van de baktijd met de rest van de poedersuiker om het fruit een mooie glans te geven en zet hem terug. Geef de taart nog warm met ijskoude slagroom.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten