maandag 17 januari 2011

Garnaalkroketjes
















Benodigdheden (Voor 10 à 12 stuks)

  • 700 gr ongepelde grijze garnalen (of 250 gr gepelde garnalen)
  • 200 gr boter
  • 250 gr bloem
  • 4 dl. garnalenfond (zie stap 2)
  • 50 gr gemalen gruyère
  • 2 koffielepels tomatenpuree
  • 3 eieren
  • halve citroen
  • bloem
  • paneermeel
  • olijfolie
  • nootmuskaat
  • peper

Voor de garnalenfond:

  • 1 ui
  • 1 glas droge witte wijn
  • koppen & staarten van de garnalen

Stap 1
Pel de garnalen, hou koppen en pantsers apart voor de fond.


Stap 2
Snipper de ui en stoof hem in boter. Doe er de garnaalrestenen blus met de wijn. Vul aan met water tot alles onderstaat. Laat 40 minuten zachtjes koken. Zeef en hou er een halve liter van apart (de rest kan ingevroren worden).


Stap 3
Smelt de boter. Doe er de bloem bij en laat even sudderen. Doe er al roerend de garnaalbouillon en de tomatenpuree bij. Roer er 3 eierdooiers door en het sap van een halve citroen. Vermeng met de kaas en de garnalen. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.


Strijk 1 cm uit op een met plasticfolie bedekte schaal.

Stap 4
Snij de garnalenpasta in vierkantjes of steek rondjes uit. Wentel ze eerst door bloem, dan door losgeklopt eiwit en tot slot door paneermeel.


Stap 5
Bak de kroketjes 3 à 4 minuten in een op 180° verwarmde frituurpan. Serveer ze met gefrituurde peterselie, citroen en sla.


Tip: voor reeds gepelde garnalen gebruik je 2 dl visfond en 2 dl melk (ipv 4 dl garnalenfond).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten