dinsdag 25 januari 2011

Aardappelcupcakes met varkenshaasje en kruidensaus

O-v-e-r-h-e-e-r-l-i-j-k-e combinatie!
Thanks to Jeroen Meeus en Piet ;-)


Benodigdheden
Aardappelcupcakes (voor 6 personen)
  • Spuitzak
  • Papieren cupcakes en eventueel muffin/cupcake bakvorm
  • 1,5 kg loskokende aardappelen
  • 6 sneetjes chorizo (dikke; 4-5 mm)
  • 3 eieren
  • 2 uien
  • 3 eetlepels verse geitenkaas
  • 3 eetlepels bloem (gaat ook met patisseriebloem)
  • 1,5 koffielepel bakpoeder
  • 1,5 eetlepel oregano
Varkenshaasje met kruidensausje (6 personen)
  • 2 varkenshaasjes, ongeveer 1kg
  • verse boter
  • 2 tomaten
  • 2 dl room
  • peper & zout
  • rundsbouillon
  • 1 dl water
  • 1 dl witte wijn
Bereiding
Aardappelcupcakes
  1. Schil de aardappelen en kook ze extra gaar in gezouten water.
  2. Versnipper de ui en snij de dikke sneetjes chorizo in kleine blokjes.  
  3. Stoof de ui aan in een pan met een scheutje olijfolie.
  4. Voeg daarna de blokjes chorizo toe en laat ze kort meestoven. 
  5. Giet de gekookte aardappelen af en voeg er de geitenkaas aan toe. Stamp tot een fijne (droge) puree. 
  6. Meng de ui, de chorizo en de oregano onder de puree.
  7. Verwarm de oven voor op 170°C. 
  8. Breek de eieren en hou de eiwitten apart.
  9. Meng de dooiers samen met de bloem en het bakpoeder onder de lauwe puree.
  10. Roer alles tot een aardappelbeslag en laat dit verder lauw worden.
  11. Klop de eiwitten stijf en spatel ze onder het beslag. Let erop dat je puree niet te warm is, want anders verliest het luchtige eiwit z’n effect.
  12. Doe het beslag in een plastic spuitzak, knip het puntje eraf en verdeel het over de cups.
  13. Bak de cakes gedurende 30 minuten in de voorverwarmde oven (170°C).
Varkenshaasje
  1. Snij het varkenshaasje in stukken van ongeveer 3 cm en kruid met peper en zout
  2. Smelt boter in een kleefpan
  3. Wacht tot de boter heet is en schroei dan het vlees dicht
  4. Zet het vuur lager en laat het vlees 3 min aanbakken langs beide kanten
  5. Haal het vlees uit de pan en bedek met zilverpapier
  6. Blus de pan met de witte wijn en maak het aanbaksel los
  7. Los de bouillon op in het water en giet mee in de pan
  8. Laat dit tot de helft inkoken
  9. Giet de room erbij en laat nogmaals tot de helft inkoken
  10. Pel en ontpit de tomaten en snij ze in kleine blokjes
  11. Haal de pan van het vuur en doe de tomatenblokjes erbij (pas helemaal op het einde)
  12. Serveer het vlees met de saus en versier met peterselie en basilicum
Lekker met gestoofde boontjes.

Recept van Piet Huysentruyt en Jeroen Meeus

1 opmerking:

  1. Ooh dit was zo lekker. Volgens Simon één van de lekkerste dingen dat hij al gegeten heeft :)!
    Jean, controleer jij de benodigdheden van de saus nog eens?

    BeantwoordenVerwijderen