Ingrediënten:
voor de meringues
- 3 eiwitten
- 90 gr kristalsuiker
- 90 gr poedersuiker (én wat extra om te bestuiven)
- 1 druppel zuivere vanille-extract
- 1/4 dl slagroom, goed gekoeld
- 2 1/2 eetlepel (20gr) poedersuiker
- 1 druppel zuivere vanille-extract
De meringues
Klop de eiwitten in een kom met de elektrische mixer stijf. Voeg het vanille-extract toe en strooi er al kloppend de kristalsuiker over. Zet de mixer uit zodra het eiwitschuim stijf is en glanst. Spatel er de poedersuiker door: haal de eiwitmassa steeds met een draaiende beweging voorzichtig omhoog. Het moet een soepele, homogene massa worden. Schep het eiwitschuim in een spuitzak met een glad spuitmondje. Spuit ovale schelpen van 8-9 cm lengte op de voorbereide bakplaat. Bestuif de schelpen met poedersuiker, wacht 5 minuten en bestuif ze opnieuw. Zet ze dan 2 uur in de oven. Zet de ovendeur elk kwartier 5 minuten op een kier om de damp te laten ontsnappen en de meringues te drogen. Ze mogen niet of nauwelijks kleur krijgen; verlaag de temperatuur zo nodig. Haal de bakplaat aan het eind van de baktijd uit de oven, laat de meringues helemaal afkoelen en haal ze van het bakpapier.
De slagroom
Klop de koude slagroom in een kom met de suiker en de vanille met een elektrische mixer tot hij in stevige pieken blijft staan. zet hem in de koelkast.
Afwerking
Doe de slagroom in een spuitzak met een middelgroot, geribbeld mondstuk en spuit een krans slagroom op de platte kant van de helft van de schelpen. Druk er steeds een tweede schelp tegenaan. Garneer de bovenkant van de meringues met toefjes slagroom.
Tip: de meringues moeten koud geserveerd worden. In de zomer kunnen ze gegeten worden met vers rood fruit.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten