donderdag 20 januari 2011

Aardbeien-mascarponetaart

Voor 8 personen:

Ingrediënten:
- voor het deeg
  • 120 gr boter
  • 75 gr poedersuiker
  • 25 gr fijngemalen blanke amandelen of amandelmeel
  • 1 mespunt fleur de sel
  • 1 mespunt vanillemerg
  • 1 ei
  • 200 gr patentbloem
- voor de mascarponecrème
  • 4 gr gelatine
  • 4 eetlepels slagroom
  • 125 gr kristalsuiker
  • 500 gr mascarpone
  • 400 gr aardbeien, gewassen en kroontjes verwijderd
De deegbodem:
Kneed een homogene massa van de boter. Voeg achtereenvolgens de poedersuiker, het amandelmeel, de fleur de sel, het vanillemerg, het ei en tot slot de bloem toe. Kneed niet te lang - het deeg moet kruimelig zijn.
Zet het afgedekt met plasticfolie een paar uur in de koelkast.
Verhit als je de taart gaat bakken de oven tot 170°C. Haal het deeg uit de koelkast en rol het tot 2 m dik uit (dat gaat gemakkelijker tussen twee vellen bakpapier). Bestrooi een taartvorm met suiker. Leg de deeglap voorzichtig in de vorm. Leg er een vel bakpapier op en bedek het met gedroogde of keramische bonen. Bak de bodem 20 minuten.


De mascarponecrème:
Week de gelatine in koud water. Breng in een steelpan de room met de suiker aan de kook, haal de pan van het vuur en roer de uitgeknepen gelatineblaadjes door de room. Laat hem afkoelen. Klop de mascarpone glad en spatel hem geleidelijk door de gelei-achtige room. Bestrijk de afgekoelde taartbodem met de mascarponecrème. Zet het geheel in de diepvries tot de crème is opgestijfd (ongeveer 20 minuten). Snijd de aardbeien overlangs doormidden en schik ze in een mooi patroon op de mascarponecrème.


Tip:
om te verhinderen dat het deeg doorweekt raakt, bestrijkt u de taartbodem met gesmolten witte chocolade. Zet de taart 10 minuten in de diepvries voordat je hem met de mascarponecrème bestrijkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten