dinsdag 1 maart 2011

Groenteloempia's met zoetzure saus

Eenvoudig receptje die de loempia's van bij de chinees overtreffen qua smaak en looks ;-) Gaat trouwens zowel in friteuse als in pan.


Benodigdheden (voor 4 personen)
  • 4 vellen loempiadeeg (kleine) en 4 vellen loempiadeeg (grotere) (meeste keuze heb je in Aziatisch winkeltje in Tiensestraat, in de diepvries)
  • 1 ei
  • 1 preistengel
  • 2 wortels
  • 1⁄2 courgette
  • 100 g oesterzwammen
  • 4 lente-uitjes
  • enkele druppels sesamolie
  • een scheutje sojasaus
  • 2 dl ananassap
  • 1 eetlepel tomatenketchup
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 eetlepels azijn (ciderazijn, wijnazijn...)
  • een scheut groentensap (bv. V8)
Bereiding
  1. We beginnen met de zoetzure saus. In een kookpot voeg je het ananassap, de ketchup, de tomatenpuree, wat azijn en de suiker samen. Voor extra smaak voeg je ook een flinke scheut groentensap toe (bv. V8). Meng alles , zet het pannetje op een matig vuur en laat de saus zachtjes inkoken. Laat de saus achteraf wat afkoelen. 
  2. Voor de vulling van de loempia’s snij je de groenten heel fijn. Dit kan met elke groente, hier kozen we voor prei, lente-ui, wortel, courgette en oesterzwammen. 
  3. Verhit een (wok)pan met wat olijfolie, en stoof daarin de fijne groenten kort aan. Voeg een scheutje sojasaus en enkele druppels sesamolie toe. 
  4. Het is tijd om de loempia’s te maken, bekijk eerst eens dit filmpje voor de juiste vouwtechniek. Leg een groot loempiavel in ruitvorm op je werkblad. Precies in het midden leg je er nog een klein loempiavel bovenop. 
  5. Klop een ei los met een klein beetje water. Dit moet dienen als lijm om de loempia’s dicht te kleven. 
  6. Leg een portie groenten in het midden van het (kleine) loempiavel. Strijk een likje eiermengsel over het bovenste en het onderste tipje van het kleine loempiavel en rol het kleine loempiavel dicht. 
  7. Smeer vervolgens de randen van het grote (onderliggende) loempiavel in met het eiermengsel. Vouw dit grote loempiavel rond het groentenpakketje, in de vorm van een enveloppe. 
  8. Oftewel verwarm je de friteuse op 180°C of je doet gewoon wat olijfolie in een pan en bakt ze tot ze goudbruin zijn.
Recept van Jeroen Meeus

Geen opmerkingen:

Een reactie posten