maandag 7 maart 2011

Wortelsalade met couscous en honingdressing

De combinatie van kruiden, dressing, zachte couscous en amandelnoten maken het tot een suuuuper lekker fris slaatje. Wij aten het ' avonds met een gebraden kip maar ik heb het de dag erna ook nog als lunch gegeten met een boke. Ik zou het niet erg vinden moest ik er de rest van mijn leven van moeten leven, YUM!

Benodigdheden voor 4 personen
  • 250 g couscous
  • 6 wortels
  • 1 bussel peterselie
  • 1 bussel koriander
  • 1 bussel munt (hadden wij niet)
  • 3 dl Knorr groentebouillon
  • 50 g rozijnen
  • 50 g amandelschilfers
  • 3 eetlepels honing
  • 1 eetlepel (scherpe) mosterd
  • een scheutje wijnazijn
  • 1 eetlepel notenolie (hadden wij niet)
  • een scheutje sesamolie (hadden wij niet, wij hebben gewoon een scheut olijfolie toegevoegd)

Bereiding

  1. Giet de couscous in een schaal en schenk er het grootste deel van de warme groentenbouillon over. Laat de couscous het vocht absorberen. Proef na enkele minuten en voeg indien nodig nog wat bouillon toe. De korrels moeten zacht en beetgaar zijn.
  2. Neem een ruime schaal, en rasp hierin de verse wortelen fijn. Voeg er dan de rozijnen aan toe.
  3. Giet de amandelschilfers in een ovenvast schaaltje en plaats het enkele minuten onder de grill.
  4. Spoel de peterselie, de koriander en de munt. Snipper de verse kruiden fijn (de steeltjes van de peterselie en de koriander kan je mee fijnsnijden, als je dat wil).
  5. Meng de kruiden en de couscous in de schaal met wortel. Verbrokkel de gezwollen couscous, zodat er een geen klompen griesmeel in de salade terecht komen.
  6. Neem een schaaltje en meng hierin de honing, een scheutje azijn, en de mosterd. Voeg ook de notenolie en de sesamolie toe.
  7. Meng de vinaigrette met een garde. De honing zal zorgen voor een lichte binding. Breng het sausje op smaak met wat zout en peper van de molen.
  8. Schenk de vinaigrette over de wortelsalade, en meng alles goed. Kruid indien nodig met wat extra peper en zout.
  9. Verkruimel de amandelschilfers een beetje en strooi ze over de schaal met wortelsalade.
 Recept van Jeroen Meeus natuurlijk ;-)

1 opmerking:

  1. Dit is zooo lekker!!! Ik heb het ook eens uitgeprobeerd als bijgerechtje bij koude schotel.. Echt super!!

    BeantwoordenVerwijderen