donderdag 23 december 2010

Overheerlijke pastaschotel


Benodigdheden
- 1,5 a 2 pakken pasta (kleine hoorntjes ofzo )
- 2 dubbele pakken spekjes (ik verkies gerookt, maar gewone kunnen ook)
- 4 wortelen
- 2 courgetten
- 1 ajuin
- 2 kipfilets
- 1 blik tomaten creme soep (van Knorr)
- 150 gr of 1 potje zure room

Bereiding
  1. Kook de pasta (zeker niet te lang want hij moet daarna nog in de oven).
  2. Kip bakken en laten uitlekken op keukenrol.
  3. Ajuin en spekjes bakken, nadien de fijn gesneden wortelen toevoegen (wortelen duren iets langer om te garen).
  4. Klein gesneden courgette toevoegen en verder laten stoven (beetgaar).
  5. Soep + 3/4 blik water, zure room, kip en pasta toevoegen.
  6. In ovenschotel schikken, kaas erover strooien en in de oven zetten.

zaterdag 27 november 2010

De Zoektocht naar de Perfecte Nasi Goreng


Project 'Zoektocht naar de Perfecte Nasi Goreng' gaat deze week van start ten huize De Schutter/Verrezen. =)

Achtergrond
Toen Katty nog een schattig kleutertje was en haar creatieve uitspattingen nog in haar speelgoedkeukentje (met microgolfoven uhu!) gebeurde, was er in haar spannend dagelijkse leventje toch wel één ultiem hoogtepunt. Dit hoogtepunt was natuurlijk van culinaire aard. Elke zaterdag moest haar mama laat werken. In de loop der jaren was het de gewoonte geworden om deze dag Chinees te gaan halen. Maar niet zomaar Chinees... Neenee, het was DE Chinees aan de statie in Willebroek. Deze Chinees serveerde de heerlijkste nasi goreng van de hele wereld en de kleine Katty smulde wekelijks haar buikje vol... Ze vroeg zich vaak af hoe het toch kon dat er in zo een eenvoudig gerecht zoveel smaak kon zitten, het was iets wat ze met haar kleine hoofdje niet kon bevatten...

Op 7-jarige leeftijd werd er plots een heel bruut einde gemaakt aan deze idyllische bezoekjes. Ze werd gedwongen om te verhuizen naar het verre en exotische Keerbergen. Haar ouders probeerden haar te sussen door tal van nieuwe Chinese restaurants uit te proberen in Keerbergen en omgeving. Ze probeerden zelfs zelf nasi goreng te maken voor de kleine Katty. Maar niets kon haar troosten, enkel DE Chinees in Willebroek kon deze smaaksensatie teweeg brengen.

Katty groeide op, haar ouders hadden ondertussen voor haar een Chinees restaurant in Mechelen gevonden met de perfecte zoetzure saus. Ze leerde te leven met haar verdriet en de smaakloze nasi goreng. Maar er is een evolutie gaande... Katty leerde haar vriendje kennen met ook een zwak hart voor goede nasi goreng en ze evolueerde van een speelgoedkeukentje naar een echte keuken. Nu vertrekken Katty en haar vriendje op zoektocht naar de perfecte nasi goreng... het zal een wild avontuur worden in een oerwoud vol slechte recepten, moeilijk te vinden ingrediënten en valse beloftes maar ze zullen doorzetten!
THE END ;-)

Omschrijving perfecte nasi goreng: buiten natuurlijk overheerlijk zijn de belangrijkste kenmerken droog, bruinachtig van kleur en eenvoudig (zover ik mij kan herinneren: ei, pijpajuin, ajuin, kip, wortels/erwtjes dach ik). Vanaf deze week gaan Sim en ik regelmatig een recept proberen totdat we ons doel bereikt hebben. De grootste uitdaging zullen de kruiden/sauzen zijn en de juiste rijst. Alle tips die kunnen helpen bij het volbrengen van onze missie zijn dus welkom! =) Hebben jullie zelf al nasi goreng recepten uitgeprobeerd? I
Ik houd jullie natuurlijk op de hoogte!

zondag 21 november 2010

Geitenkaas in bladerdeeg


Benodigdheden per hapje
  • Geitenkaasje
  • 1 vel Bladerdeeg
  • Ontbijtspek
  • Losgeklopt eigeel
  • Honing
  • Rozemarijn en thijm
Instructies
  1. Rol een snee ontbijtspek rond het geitenkaasje en leg deze op het vel bladerdeeg
  2. Schep een theelepel honing over de kaas en wat rozemarijn en thijm
  3. Vouw het bladerdeeg toe en bestrijk het met het losgeklopt eigeel
  4. In de oven voor 15 minuutjes op 175 °

Penne met zalm en broccoli



Benodigdheden voor 4 personen:
  • 300 g penne
  • 2 el olijfolie
  • 2 tenen knoflook
  • 600 g broccoli, in kleine roosjes
  • 200 g gerookte zalm, in snippers
  • 125ml room
Instructies:
  1. Kook de pasta
  2. Verhit in een pan de olijfolie en fruit de (geperste) knoflook zacht zonder hem te laten kleuren. 
  3. Schep de broccoli door de knoflookolie en bak de roosjes 2 minuten mee. 
  4. Schenk 100 ml water (of witte wijn) in de pan en stoof de broccoli met de deksel op de pan in 6-8 minuten knapperig gaar. 
  5. Schep de room door de pasta. Voeg de broccoli toe en breng op smaak met zout en peper. 
  6. Schep de pasta in de borden en verdeel de zalmsnippers erover.

dinsdag 16 november 2010

Kip U.Z.

Een ietwat vreemde naam, denk je waarschijnlijk? Dit recept werd door een doktersassistent doorgegeven aan mijn papa tijdens zijn revalidatie, vandaar U.Z.

Benodigdheden, per persoon:
  • 1 kipfilet, in 2 gesneden (zodat je een "open boek"-effect krijgt)
  • 1 hardgekookt ei, fijnmalen
  • 1 wortel, héél fijn gesneden
  • 1/2 courgette, héél fijn gesneden
  • boursin met look en kruiden
Aan de slag:
de groentjes vermengen met het ei en de boursin, tot een stevige massa.
Vul de kip op met dit mengsel, vouw de kip dicht en bindt het vast met een touwtje (je kan hiervoor ook prikkers gebruiken). Bak de kip goudbruin, en serveer met rijst, pasta of patatjes.
Smakelijk!

Terrine van speculoos en chocolade


Benodigdheden:

  • 200 gram fondant-chocolade
  • 3 eieren, gesplitst
  • 200 gram speculaas
eventueel om te versieren:
  • aardbeien, besjes, frambozen,...
  • poedersuiker
Bereiding:
  • Smelt de chocolade in een kom boven net niet kokend water.
  • Voeg één voor één de eierdooiers toe en roer goed. Haal meteen van het vuur.
  • Klop de eiwitten stijf en spatel ze door het chocolademengsel.
  • Bekleed een langwerpige cakevorm (niet te groot!) met plastic folie.
  • Bedek de bodem met een laagje speculaas en giet er een beetje van het chocolademengsel over.
  • Maak zo verder laagjes met speculaas en chocolade tot alles op is.
  • Laat een paar uur (liefst een nacht) opstijven in de koelkast.
  • Draai om en stort op een schaal. Werk af met frambozen en poedersuiker.

Overhéérlijke kalkoengoulash


Benodigdheden (2 personen)
  • 260 gram kalkoenfilet
  • kruiden: peper, zout, paprikapoeder, chilipoeder, tijm en koriander
  • 1 ui
  • 1 rode & 1 groene paprika
  • olie
  • 4 kl tomatenpuree
  • 200 ml water
  • 100 ml kippenbouillon
  • 100 ml gehakte tomaten
Bereiding
Snij de kalkoenfilet in reepjes en kruid met peper, zout, paprikapoeder en chilipoeder. Hak 1 ui fijn en snijd de paprika's in reepjes. Verhit olijfolie in een pan en bak de kalkoenreepjes goudbruin.Voeg de groenten toe en laat 10 minuten roerbakken. Roer er 4 koffielepels tomatenpuree, 200 ml water, 100 ml kippenbouillon en 100 ml gehakte tomaten toe.
Laat 15 minuten garen. Breng de goulash op smaak met peper, zout, tijm en koriander.
Je kan dit serveren met pasta of aardappeltjes.
Smakelijk!

vrijdag 12 november 2010

Knolseldersoep





Benodigdheden voor 4 personen
· 1 knolselder
· 1 prei
· 1 grote aardappel
· 1 ajuin
· ½ citroen (of citroensap in een flesje)
· 2,5 l water
· groentebouillon (naar keuze – 4 blokjes van Knorr is voldoende)
· 1 dl melk
· 1 dl room
· peper en zout

Instructies
1. Snij de groenten in kleine stukken
2. Knolselder: afspoelen, de buitenkant eraf snijden met een mes, inwrijven met citroensap en in kleine stukken snijden
3. Smelt boter (tip: roomboter) in een pot en laat alle groenten 6 minuten stoven
4. Los de blokjes groentebouillon op en voeg dan het water toe aan de soep, de groenten moeten ruim onderstaan
5. Laat 30 minuten koken
6. Mix de soep en werk af met melk, room, peper en zout

donderdag 11 november 2010

Krieltjes uit de oven

Benodigdheden voor 4 personen
  • 16 krieltjes: gewassen en in de lengte in vier gesneden
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl tijmblaadjes
  • 1 tl gehakte rozemarijn
  • zout en peper
Instructies
  1. Meng de olijfolie met zout, peper, tijm en rozemarijn. Wentel de aardappeltjes erin.
  2. Verdeel ze nu in 1 laag over een bakplaat. 
  3. Bak ze 25 minuutjes in de oven (200°C) totdat ze goudbruin zien.

woensdag 10 november 2010

Thaise Groentecurry





Benodigdheden voor 4 personen:
  • 1 el arachideolie
  • 1 prei (ca. 500g), in dunne ringen
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 grote rode Thaise chilipeper, zonder zaadjes en fijngesneden
  • 90 g Thaise rode currypasta
  • 2 wortels (ca 240 g) in stukjes
  • 3 stengels bleekselderij (caz 225g) in dunne ringen
  • 400 g tomaten uit blik
  • 4 dl kokosroom
  • 2,5 dl groentebouillon
  • 300 g bloemkool in roosjes
  • 1 zoete aardappel (ca 400 gr) in blokjes van 3 cm
  • 4 el verse grof gehakte koriander

Instructies
1.     Verhit de olie en bak al roerend de prei, knoflook en chilipeper tot de prei net gaar is
2.     Voeg de currypasta toe en bak deze al roerend mee tot de geur vrijkomt. Voeg de stukjes wortel en bleekselderij toe en roerbak 5 minuten. Voeg de tomaten (incl. sap) de kokosroom en de bouillon toe. Breng het geheel aan de kook en laat het onafgedekt nog vijftien minuten sudderen.
3.     Voeg de bloemkool en blokjes zoete aardappels toe. Laat de curry onafgedekt nog 15 min sudderen of tot de zoete aardappel gaar is. Roer de koriander erdoor en verhit alles nog 5 minuten tot de saus indikt.
Tips:

  • In plaats van rode ook andere kant en klare thaise (groene of geel) currypasta gebruiken
  • Gebruik eens andere groenten zoals taugé, bamboescheuten, aubergines of doperwten

Brownies

Benodigdheden
  • 200 g fondant chocolade
  • 50 g bloem
  • 4 eieren
  • 150 g boter
  • 125 g fijne griessuiker
  • 100 g grof gehakte en geroosterde hazelnoten (optioneel)
Instructies
  1. Oven voorverwarmen op 150 graden 
  2. Boter en chocolade smelten en mengen (rustig) 
  3. De suiker toevoegen en één voor één de eieren
  4. Gezeefde bloem, een snuifje zout en de noten toevoegen
  5. Leg bakpapier op de ovenschotel en giet het deeg erop 
  6. Bak 25 minuten in een voorverwarmde oven op 150 graden

Tip: Kleine stukjes chocolade toevoegen aan het deeg